Ontvang tips over je volgende vakantie AANMELDEN!
Italië

Lecce! De hipste stad van Italië

Lecce, universiteitsstad en hoofdstad van de provincie Salento is anders. Het sfeervolle Lecce heeft in vergelijking met andere Italiaanse steden een uniek karakter. Een karakter dat wordt veroorzaakt door verschillende elementen.

Lecce is nog niet zo bekend bij toeristen. Wellicht komt dat door de ligging. Helemaal in het uiterste puntje van de hak van de laars. Maar na 2 uur vliegen en 3 uur in de huurauto, is Lecce toch heel bereikbaar.

Lecce, de zandkleurige stad

Een van die unieke eigenschappen, is dat bijna ieder gebouw in Lecce in een gele steen is opgetrokken. Lecce steen, of leccisu is een zachte rotsachtige kalksteen die wordt gedolven in open mijnen in Salento. De kalksteen is wit als het wordt gedolven, maar kleurt door oxidatie naar een honinggele kleur, als het wordt blootgesteld aan de buitenlucht. Deze uniforme kleur van gebouwen, zorg voor een homogeen geheel en prettige sfeer in de stad.

De Barok

In de meeste Italiaanse steden is wit en gekleurd marmer dominant aanwezig in monumenten. Veel monumentale gebouwen in Lecce zijn echter opgetrokken in de barok stijl. Deze stijl die in Italië echt tot ontwikkeling kwam, vinden we in heel Europa terug. Het kenmerkt zich door een overdaad van uitbundige vormen. Hierin ligt ook de keuze voor de Lecce steen. De zachte steen laat zich makkelijk bewerken.

De Kunstenaars

Lecce is een magneet voor kunstenaars, schilders, ontwerpers en andere creatievelingen. Je vindt het terug in het straatbeeld. Niet in de laatste plaats zie je dit aan de manier waarop de de Italianen in Lecce gekleed gaan. Meer dan gemiddeld tref je hier de artistieke tatoeages en piercings aan. In de stad zijn veel gallery’s en kunsthotels te vinden.
Ook de vele sfeervolle bars en restaurants hebben zich aangepast aan het artistieke karakter van de stad.

Verliefd op Lecce

Het grootste deel van de binnenstad is autovrij. Dit draagt ook in belangrijke mate bij aan het ontspannen en sfeervolle karakter van de stad. Puglia heeft veel meer zonuren als bijvoorbeeld Nederland, en de Italianen komen pas uit hun huizen als de zon onder is.
‘s Avonds is Lecce dan ook één grote wandelzone. De compacte binnenstad omarmt je met een betoverende gloed. Je wandelt door de smalle straten van plein naar plein, van terras naar terras.

Mijn favoriete aanligplaatsen; Enoteca Mamma Elvira, eigenaar die zijn Enoteca naar zijn moeder heeft vernoemd. Bar Quanto Basta, de beste cocktailbar van heel Zuid-Italië. En natuurlijk Doppiozero, het informele restaurant met plaatselijke lekkernijen.

mamma elvira lecce

lecce

Heb jij ook ooit Lecce bezocht? Reageer en laat ons weten wat jou favoriete hotspots waren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: